Paradontologija

Parodontologija – sačuvajte svoje zube

Svaki zub je uložen u svoju “čašicu” (alveola) u čeljusnoj kosti i snopovima sitnih vlakana (parodontalni ligament) povezan s njom, a čeljusna kost je izvana prekrivena zubnim mesom.

Parodontologija se bavi oboljenjima svih spomenutih tkiva koja okružuju zub. Usta sadrže kompleksne bakterijske vrste čiji broj prema današnjim spoznajama prelazi 10000 vrsta.

Upravo su pripadnici tih oralnih mikroorganizama odgovorni za najčešću kroničnu upalnu bolest kod čovjeka – parodontitis.

Kronični parodontitis je najčešća infekcija potpornih tkiva zuba koja je glavni uzrok gubitka zubi u svijetu.
Dentalna medicina paradontologija

Simptomi

  • povlačenje zubnog mesa
  • krvarenje zubnog mesa
  • neugodan zadah

Simptomi

  • otekline na zubnom mesu
  • gnojenje oko zuba
  • rasklimavanje ili čak ispadanje zubi

Terapija parodontnih bolesti

Terapija parodontnih bolesti usmjerena je uklanjanju i kontroli ponovnog stvaranja bakterijskog plaka. Klinički gledano, agresivni i kronični parodontitis karakterizira promjena boje i strukture gingive te povećana sklonost krvarenju prilikom sondiranja.

Krvarenje gingive prilikom četkanja i neugodan zadah vodeći su simptomi koje navode pacijenti. Valja imati na umu da krvarenje najčešće nije prisutno kod pušača! U uznapredovaloj fazi bolesti izražena je povećana pokretljivost te putovanje i/ili zbijanje zubi.

Glavni ishod neliječenog parodontitisa je gubitak potporne kosti što u najtežim slučajevima dovodi do ispadanja zuba!
parodontologija instrumenti

Imam li neki oblik parodontne bolesti?

Ukoliko imate neke od ranije spomenutih tegoba, posjetite svoga doktora dentalne medicine. Nakon detaljnog pregleda, u slučaju potrebe, preporučiti će vam posjetu specijalisti parodontologu.

Parodontološki pregled je jednostavan i nadasve bezbolan. Sastoji se od pregleda parodontološkom sondom (graduiranom) u kojoj se procjenjuje stanje gingive i mjeri dubina džepova, najčešće u kombinaciji sa RTG slikom svih zuba (ortopantomogram). Parodontolog će sa pacijentom raspraviti i njegove rizične faktore (pušenje, lijekovi, genetika i sl.).

Ukoliko smatra potrebnim, napraviti će i dodatne testove koji su nam danas na raspolaganju: Mikrobiološki test – test na bakterije koje izazivaju parodontne bolesti Genetski test – test koji pokazuje genetske faktore rizika koji utječu na parodontnu bolest (odgovor domaćina).

Danas te najsuvremenije testove koristimo i u planiranju implantološke terapije.
parodontologija ogledalo

Ne zaboravite

Uz redovitu i pravilnu oralnu higijenu, važno je i redovito “profesionalno” čišćenje kod svoga doktora dentalne medicine

Uzimajući u obzir broj i količinu mikroorganizama, usta su “najprljaviji” dio ljudskog tijela

Krvarenje je prvi znak upale zubnog mesa, dok kod pušaća taj simptom nerijetko izostaje te oni dolaze kod doktora dentalne medicine sa zakašnjenjem (pušenje=7x veći rizik za parodontitis)

Parodontitis je prvi uzrok gubitka zubi u svijetu

Ukoliko imate neke od tegoba vezane za gingivu (zubno meso), niti jedan pripravak (pasta, tekućina i sl.) samostalno neće biti učinkovit ukoliko nije u kombinaciji sa profesionalnim tretmanom kod doktora dentalne medicine
parodontologija osmijeh

Jeste li znali?

Da upale u ustima mogu biti povezane sa oboljenjima na drugim mjestima na tijelu kao npr. na koži i zglobovima?

Da trudnice koje imaju parodontitis imaju veću mogućnost da prerano rode ili da imaju spontani pobačaj?

Da je parodonitis povezan s nastankom aterosklerotskih promjena na krvnim žilama?

Da pacijenti sa šećernom bolesti imaju veći rizik za razvoj parodontne bolesti?

Dogovorite termin